Rijnsburgse Boys – Sportlust ’46

Rijnsburgse Boys won de kwalificatie wedstrijd om plaatsing voor de KNVB Beker door een kopbal uit een corner. En laat daar nou net op getraind zijn door de boys. Rijnsburgse Boys en corners, ze krijgen er genoeg, maar vruchtbaar werden ze niet. Tot vandaag, want Bram Ros kopte in minuut dertien de strak getrapte corner van Ilias Kariouh knap en hard binnen. Dat bleek uiteindelijk de winnende treffer te zijn.

Lachende Rijnsburgse gezichten dus na afloop van de wedstrijd. Zij gaan in de koker en weten zaterdag, wanneer de trekking is, tegen wie ze in de volgende ronde gaan spelen.

Oppermachtig

De uitslag mag dan klein zijn, het Rijnsburgse spel, zeker in de eerste helft, was groots. En dat begon al vanaf minuut één. Rijnsburg startte met een duidelijke boodschap aan Sportlust ’46. Met ons valt niet te sollen. Wat Sportlust ook probeerde, de uien vonden in de opbouw wel een vrije man. Met strakke inspeelballen werden de middenvelders bereikt, die open draaiden en de voorhoede aan het werk probeerde te zetten. Die speelden tegen een overtal en vonden moeilijk een gaatje. Maar het was een genot om naar te kijken hoe de Rijnsburgers zich onder de druk uit voetbalden. Wat in het begin van de wedstrijd probeerde Sportlust dat echt wel, maar de bal daarmee veroveren lukte ze niet of nauwelijks. Andersom wel, want ook Sportlust probeerde zo nu en dan op te bouwen. De Rijnsburgers zaten er bovenop en dwongen foute passes af of wonnen verdedigend hun duel, zodat zij de bal weer snel in bezit hadden.

Eerste kansen

Het goede begin bracht ook snel kansen. In minuut vier kopte Bram Ros een corner al schitterend in, maar werd deze bij de tweede paal van de doellijn gekopt. De bal bleef in de zestien, Rob Zandbergen probeerde te schieten, maar zijn schot werd geblokt, waardoor Mark van der Weijden in balbezit kwam. Zijn krachtige uithaal werd in een ultieme poging nog net geblokt, waardoor er niet meer resteerde dan weer een corner. Die was ook niet ongevaarlijk, maar Sjors Kramer kon net zijn hoofd niet tegen de bal zetten.
Na wederom een pracht van een aanval over vele schijven, belandt de bal in minuut negen bij Mitch van Kempen. Zijn voorzet vindt het hoofd van Delano Asante, die helaas recht op de keeper kopt. Het hoge baltempo, met prachtige crossballen daarbij, moest wel wat op gaan leveren voor de boys, want de Woerdenaren hapten naar adem, maar hielden stand. Tot de genomde corner die binnen het kwartier tot doelpunt werd gepromoveerd.

Sportlust kruipt uit schulp

Het Rijnsburgse publiek werd goed vermaakt en liet dat geregeld met applaus blijken, na weer een fraaie crossbal, hoogstandje met de bal of soevereine verdedigende ingreep van de thuisclub. Pas in minuut twintig liet Sportlust zich in aanvallend opzicht zien middels een gekraakt schot van ex RBB-er Robbert Olijfveld. Vier minuten later moet Delano Asante zich laten verzorgen, nadat hij zijn tegenstander weer eens voorbij gesneld was. Met een mannetje minder was Rijnsburgse Boys het heel even kwijt. En Delano, die tot die tijd erg sterk speelde, leek er na terugkomst in het veld, ook even onder te lijden. In die periode kreeg Sportlustspits Robbert Olijfveld twee kansjes, maar de eerste keer nam hij net niet goed aan en de tweede keer stond hij net buitenspel.
Na een paar minuten pakten de uien echter snel weer op waar ze gebleven waren. Mitch van Kempen was een keer naar binnen gekomen, Rob Zandbergen speelde hem goed in, Mitch draaide handig door en kon schieten, maar zijn schot belandde naast de goal. Na nog wat kleine kansjes voor de boys kreeg Jeroen Spruijt vlak voor rust nog een 100% kans. Bram Ros  kwam weer eens voor zijn tegenstander, paste door het midden naar Jeroen, die de zestien meter in kon lopen en de hoek voor het uitzoeken had, maar zijn schot naast zag gaan. Zo bleef het in de eerste helft bij slechts 1-0 en mochten de Woerdenaren hoop houden.

Tweede helft

De tweede helft kon Rijnsburgse Boys het hoge niveau niet vasthouden. Sportlust zakte ook iets verder op eigen helft terug, en daar hadden de boys het lastig mee. Sportlust loerde op foute passes. En die kwamen er ook meer. Zo af en toe konden ze er daardoor dreigend uitkomen, maar de Rijnsburgse verdedigers letten goed op en voorkwamen erger.

Echte bekerwedstrijd

Rijnsburgse Boys creëerde nog wel kansen, zo moest de sterk keepende Stilanos Damkalis een aantal keer handelend optreden, maar Sportlust ging er steeds meer in geloven. Daardoor ontstond er de laatste twintig minuten alsnog een echte bekerwedstrijd, waarbij het spel soms heerlijk op en neer golfde. De krachten vloeiden weg aan beide kanten getuige het vele balverlies en de grotere ruimtes die ontstonden. Rijnsburgse boys kreeg weliswaar de grootste kansen via de ingevallen Dani van der Moot en de prachtige subtiele lob van de eveneens ingevallen Tom Bijen, die keeper Stilanos Damkalis tot een katachtige redding dwong. Maar 2-0 werd het niet, en dus bleef heel Sportlust hoop houden op een stuntje. En die kwam er bijna, maar keeper Wesley Zonneveld stond goed geposteerd bij de inzet van een Woerdense aanvaller. Na 95 heerlijke minuten kwam er een einde aan deze bekerronde. En gaat het bekeravontuur van Rijnsburgse Boys dus verder.

Rijnsburgse Boys – Sportlust ‘46: 1-0